Toiseksi tullut ei saa mitään

Oletteko muuten huomanneet, että presidentinvaaleissa käydään hämmästyttävän kovaa taistelua? Mutta taistelua ei käydä suinkaan vaalien voitosta vaan siitä, että kuka saa olla kisan toinen.

Kävin tänään lounaalla pitkäaikaisen kaverini kanssa.
Olemme molemmat olleet anarkisteja ja jättäneet äänestämättä vaaleissa, koska ääni hyvällekin tyypille on kuitenkin samalla ääni järjestelmälle.

Enää me emme ole anarkisteja. Nyt me äänestämme. Me äänestämme, ja olemme osa järjestelmää. Meillä on kivat työpaikat ja kohtuulliset palkat ja maksamme veroja. Omasta mielestäni toki liikaa, mutta maksamme kuitenkin.

Ennen me asuimme yhdessä, nyt me emme näe enää kovin usein. Suureksi osaksi siksi, että vietämme suurimman osan päivistämme työpaikoissamme ja vapaa-aikaakin täytyy viettää sen mukaan, että seuraavana päivänä on töitä.
Mutta tänään me siis näimme ja kävimme lounaalla.

Minä kysyin, varovaisesti, että mitä mieltä hän on meneillään olevista presidentinvaaleista. Hän kertoi olevansa itse asiassa menossa lounaan jälkeen äänestämään.
Kysyin, että ketähän hän aikoo sitten äänestää.
Hän naurahti ja sanoi äänestävänsä Paavo Väyrystä.
Minä naurahdin myös, vähän vaivautuneesti, ja jatkoin riisin ja tofun lusikoimista suuhuni. Minähän yleensä, jos vain mahdollista, käytän syömiseen ruoasta riippumatta lusikkaa, sillä siihen saa kerralla eniten ruokaa ja siten nopeimmin suun ja vatsan täyteen.
Mutta naurahdin tosiaan hieman vaivautuneesti, sillä näemme niin harvoin, etten ole ihan perillä hänen kaikista nykyisistä mielenliikkeistään. Ehkä hän on ihan oikeasti äänestämässä Väyrystä, kehtasin vähän ajan kuluttua kysyä.
Ei hän sentään ollut. Huokaisin helpotuksesta. Vaikka emme ole enää anarkisteja ja käymme töissä ja maksamme veroja, ei hän sentään niin paljon ole muuttunut, että äänestäisi Väyrystä.

Ja sitten minä sanoin, että äänestipä hän ihan ketä tahansa, niin Sauli Niinistöstä tulee joka tapauksessa presidentti. Tässä vaalissa on ollut jo pitkään, ehkä jopa aivan alusta saakka kyse ainoastaan siitä, että tuleeko toinen kierros ja jos tulee kuka on se onnellinen joka sinne valitaan.

Hän kysyi, että mitä toiseksi tullut siten saa.
Toiseksi tullut ei saa mitään, minä vastasin. Silti kisa toisesta paikasta on ennennäkemättömän kova.
Eikö edes mitään hyvityspalkintoa, hopeamitalia tai tonttia tai ravihevosta edes, hän tiedusteli.
Ei saa. Tässä kisassa on vain ykköspalkinto, minä kerroin.
Hän sanoi, että olen pilannut hänen äänestysintonsa.
Hän kysyi, että miksi hän menisi sitten edes äänestämään, jos ei halua äänestää Niinistöä.
Minä kerroin, että tässä voi nyt osoittaa tukeaan sille, että kenen ehdokkaan imago ja arvot käyvät eniten yksiin äänestäjän kanssa. Että ei tässä mistään muusta ole kyse kuin siitä, kuka on suomalaisten mielestä toiseksi paras. Siitä tässä nyt kamppaillaan.

Kaverini vaikutti pettyneeltä. Tätäkö järjestelmällä oli meille tarjolla. Että sitä mitä haluaa ei saa, mutta silti olisi toivottavaa, että osallistuisi ja äänestäisi.
En osannut sanoa mitään järkevää. Se on kovin yleistä. Sanoin silti jotakin. Sanoin, että voihan hän siinä samalla vaivalla kun käy postissa äänestämässä lähettää jollekin vaikka postikortin.
Kenelle, hän kysyi.
Ehdotin, että hän lähettäisi kortin omalle presidenttiehdokkaalleen.
Hän innostui.
Olimme syöneet. Vatsani oli täynnä tofua ja riisiä. Minusta thaimaalainen ruoka on vähän parempaa kuin kiinalainen, vaikka kyllä kiinalainenkin on todella hyvää.

Hän lähti äänestämään ehdokasta, josta ei tule presidenttiä, minä palasin kivaan työpaikkaani.

Mainokset

3 thoughts on “Toiseksi tullut ei saa mitään

  1. Toinen kierros laittaa koko pelin uusiksi. Tottakai sillä on merkitystä kuka menee toiselle kierrokselle Niinistöä vastaan. Olipa aneeminen kirjoitus.

  2. En minä sanoisi, että se on täysin merkityksetöntä, miten äänet jakautuvat, ykköspaikkaa lukuunottamatta. Esim. sillä on aivan varmasti väliä (muutakin kuin että Jungner eroaa), että Lipposella menee niin surkeasti.

    Jos Väyrynen pääsee toiselle kierrokselle, se tuskin vaikuttaa oikein mihinkään. Mutta jos Haavisto pääsee, hänen näkyvyytensä ja tunnettuutensa kasvaa selvästi, väittäisin. Siitä voi olla jatkossa hyötyä, niin hänelle kuin vihreillekin.

    Sama koskisi sitä, jos vaikkapa Essayah tai Biaudet pääsisi toiselle kierrokselle, mutta se näyttää tällä hetkellä lähes mahdottomalta.

  3. Huonosti kirjoitettu teksti. Käsittämätön määrä itsensä tuomista esille vailla mitään erityistä syytä. Lisäksi tekstin punchline ammuttiinkin alas jo ensimmäisessä kohdassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s